Kan droner erstatte traktoren?
03. mars 2022
I over 100 år har traktoren vært et av bondens viktigste hjelpemiddel. Med arbeidsoppgaver som gjødsling, såing, pløying, harving osv. er det liten tvil om at traktoren har effektivisert arbeidet og gjort livet enklere for bonden — Men hva om det kunne vært enda enklere?
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert av NRK Trøndelag.
I mai 2021 gjennomførte vi et forsøksprosjekt sammen med Mære landbruksskole. Målet med forsøksprosjektet var å finne ut om frø sådd fra drone ville slå rot og spire, eller bli liggende igjen oppe på jorda og tørke bort?
Gisle Bjerkan har sådd korn med traktor og såmaskin i 22 år. Nå har en drone fått jobben på prøve. Forsøksprosjektet kan endre hele landbruket.
Hadde aldri trodd det var mulig
Med oss på forsøksprosjektet hadde vi gårdsbestyrer Gisle Bjerkan. Gisle har i 22 år drevet våronn i åkrene på tradisjonelt – med traktor og såmaskin.
I forkant av prosjektet innrømte Gisle at han var spent, men også litt skeptisk. Det vi var mest spent på var om frøene ville få nok fuktighet, eller om det ville bli liggende oppe på jorda og tørke bort.
Under prosjektet brukte vi landbruksdronen DJI Agras. Dronen er tre meter i diameter og kan lastes med 20 kilo frø. Når dronen er i lufta er den omtrent like effektiv som en traktor, men uten å pakke jorda.
Forsøksprosjektet som kan endre landbruket
Etter tre uker dro vi tilbake til åkeren for å sjekke resultatet av eksperimentet.
Til tross for tørke i perioden var det en grønn, spirende åker som møtte oss på Mære. Vi kunne dermed konstatere med at forsøksprosjektet var blitt en suksess.
– For det første har vi lært at dette fungerer slik vi hadde tenkt. Med utgangspunkt i det må vi bare fortsette å teste, sier daglig leder i Biodrone, Atilla Haugen.
Hvordan var resultatene sammenlignet med frø sådd på vanlig måte?
På et annet åkerstykke sådde vi frø, fra samme type gress, på tradisjonelt vis med en såmaskin, og jordet ble så tromlet.
Ikke overraskende kunne vi se at åkeren som ble sådd på vanlig måte spirte bedre enn åkeren sådd med drone.
Det er uansett ikke det viktigste i denne sammenhengen. Forsøksprosjektet gikk ut på å finne ut om frø sådd fra drone overhodet ville slå rot.
Med utgangspunkt i dette vil vi fortsette å utvikle denne metoden. Vårt mål i Biodrone er at droner i framtida skal bli et nyttig verktøy på norske gårdsbruk.
Konklusjonen er at dronen ikke kan konkurrere med alt traktoren gjør, men kan være et svært nyttig supplement til tradisjonelle arbeidsverktøy.
GRØNN ÅKER: Tre uker etter at gressfrøene ble sådd med drone, spirer nå gresset ved Mære landbruksskole. Vel og merke under en avling høstrug sådd med vanlig såmaskin.
FOTO: TARIQ ALISUBH / NRK
Fortsetter testingen
I samarbeid med NLR og NIBIO, samt Mære- og Skjetlein landbruksskole fortsetter vi testingen og dokumentasjonen utover i 2022. Formålet med denne testingen er å kunne dokumentere effekten og kapasiteten som denne teknologien har. Tjenesten vil så tilbys i hele landet.
Er du interessert i såing av fangvekster, gjødsling eller kartlegging for å lage tildelingskart? Ta kontakt med oss i dag!